CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 27, 2010

13 : lighting your paper lanterns

paper lanterns dh beli. kirim kat bride to be from ipoh
beli xbyk pun.beli 50 je dlm 3 size. small medium n big.
mcm aku ckp kt entry sebelum ni,aku beli warne pink,putih n biru.

plan, nk gntung bawah porch umah. nk gntung bawah canopy mcm byk je kene gune nnti n aku xde bajet byk tu. ni pun tercekik aku byr almaklum aku xkeje lg.
mngharap pada duit tusyen cket n untung cket2 bisnes.

bile dh beli tu, kene la gune dgn sebaik mungkin kn. so bnde ni kene jd bergune untuk mencantikkan malam nikah aku gak nanti.
lantern ni dh cntik. kalau letak lampu kt dalam, pasang time malam nikah, lg cntik kn.

hasil google, aku jumpe care nk pasang LED lights kt lantern. LED sure korang tau kn. mase kite sekolah dulu kn ade blaja kemahiran hidup. so marilah cracking our own head pk balik skill2 kemahiran hidup kite blaja dulu.




nak nyalekan lanterns anda?sebegini?




jom!

materials yg diperlukan:
1. paper lanterns
2. LED lights
3. lithium batteries
4. strapping tape

disebabkan aku rajin, aku simple kn la ek care pembuatan die. klu rase cm ape aku bg ni xfhm, sile ke laman web rasmi ini.


care2nye :

1. amek la LED yg korang dh beli tu.
beli byk cket tau. sbb mane cukup satu LED utk satu lantern kn? ni lah rupe LED bg yg xigt tu ke...hehe




2. LED ni ade mmg wire die satu pnjang satu pendek.



3. konsep LED ni, letak la bateri yg dh dibeli tu kepitkan antara LED . yg wire pnjang letak kt (+) n yg pendek cket tu kt (-) bateri. bile dh kepit tu, die akn menyala la.

satu bateri untuk satu LED ek.ingat tu.





4. pastu, amek strapping tape n balutla LED tu seketat mungkin so tht xdela nnti LED tu jatuh ke ape.



5. satu lantern xcukup 1 LED. kene gune bykkkkk LED. so cmnilah carenye.

lepas balut LED tu td ngn strapping tape , letak lg LED yg lain yg dh dikepit ngn bateri n balut lg.. ulang lg langkah ni smpai la korang rase keterangan lampu tu dh cukup untuk 1 lantern.

make sure bateri tu dibalut betul2 ek sbb kalau bateri tu nnti tersentuh satu sama lain, nnti bateri tu cpt habes.

cmnila rupe die.


bila dh letak banyak2,cmnila jadinya



6. kat web tu, die suruh ketatkan lagi balutan LED tu ngn monofilament. sng nnti bile nk bukak LED tu sume n gune semula
tp aku rase nnti aku nk gune selotep je.terjamin keketatannye.
nak gune monofilament pun boleh. cm kt pic bawah ni. pastu leh trus gntung kt lantern tu kn.



ok.selamat mencuba.nti bile aku dh wat,aku kasi tunjuk aku punye

lupe bgtau,bateri tu dikatekan mampu bertahan beberapa hari.taula ye ke x.

xpe2,nnti kite try ek. kite?

haha.ok2.yelaaa...aku try.
bye

p/s : aku xtau knp web tu dh xeh bkk.seb bek ak smpat.



9 nota kecil:

Cik Belle

idea yang menarik! =) suke paper lantern.. berapa eyh harga lantern u beli? =)

miss nona

i xtau satu2 tu bape dear.i beli 50,RM300..
so range harge tu rm6 plg tnggi la kot.

girlfriday

miss nona, ai pon ada came across ngan tutorial ni, tapi terus turn off sbb benda ni kena buat macam last minute laa kan. nak selotep bateri lagi, nak gantung lagi... dan bile dia cakap bateri tahan 2,3 hari tu cam caya tak caye je... nanti kalo yu test buat, silelaa apdet berapa lama dia tahan eh!

miss nona

baik!nnti i dh wat i update bape lama bateri die tahan ek. harap2 bertahan lame.heee.
xsaba nk try.

Nurulhuda|Adlie

50 ko kata sikit? aiyoooo, hehe 50 for me is tremendously many many, haha english ape tah ni..

i pun nak cari, tapi tatau mana nak gantung, i nak guna dalam 6-8 jelah, maybe amik from decorater or beli..

led ni, so last minit tp bagus wei, dari guna lilin yg kecik2 tu terbakar panggil bomba..

miss nona

hehe kononnye nk penuhkan la..mcm dlm pic tu.angan2 tinggi owh.

gantung kt tmpt mkn beradab ok kot.
haaa cte pasal lilin.i pun takut gk.kang terbakar,kelam kabut plak i dh cun2 comel ni nk padam api.n Mr Y sure gagap trus nk nikah.xkawenla akuuu

Anonymous

hay miss nona.. cantik ! mane kawan u beli ye paper latern tu ??

-hidayah

miss nona

hidayah- i pun xtau mane die beli.tp kt petaling street la

safiah

miss nona, u ade cdg x nk rent all ur paper lantern?
pls email me ya.
tengs!

safiah907@gmail.com

Post a Comment